יותר ויותר קשישים המגיעים לגילאים מתקדמים מתגוררים לבדם לאחר מות בן הזוג ובמקרים רבים מתגוררים במרחק לא קטן מיתר בני המשפחה. מלבד האפשרות לקחת משכנתא הפוכה קיימים שירותים נלווים נוספים אשר מטרתם לאפשר המשך מגורים בבית גם כאשר זקוקים לעזרה.
עובדה ידועה היא כי אוכלוסיית הקשישים חשופה יותר לבעיות בריאותיות וגם לתאונות קטנות בבית כמו נפילה ובנוסף, עלולה ליפול קורבן למעשים פלילים. עקב כך קיימים היום אמצעים המאפשרים לקשישים להזעיק עזרה בכל מצב של מצוקה.
לחצי מצוקה – הביטחון שלכם בבית
כיום ישנם מספר סוגים של לחצני מצוקה המאפשרים התאמה לכל קשיש בהתאם למצבו הבריאותי, סביבת מגוריו וצרכים נוספים. סוג אחד ונפוץ של לחצן מצוקה הוא לחצן אשר נמצא בצמוד לגופו של הקשיש כדוגמת שעון או שרשרת. לחצן כזה מאפשר הזעקת עזרה באופן מיידי בכל מקרה של מצוקה, ללא צורך להגיע לאזור אחר בבית. במקרי מצוקה רבים כמו נפילה לקשיש אין את האפשרות לנוע, בייחוד לא להגיע למקום אחר בבית בו נמצא הלחצן ולכן לחצן המצוי על הגוף רוב שעות היממה הופך אפקטיבי במיוחד.
סוגים אחרים של לחצני מצוקה אפשר להתקין במקומות שונים בבית כלחצנים מקובעים ואף להתקין לחצן מצוקה בתוך הטלפון בבית או בפלאפון נייד. חלק מלחצני המצוקה משדרים אותות מצוקה לחברת אבטחה, למשטרה או למגן דוד אדום, כאשר אחרים מקשרים את הקשיש באופן מיידי למוקד מצוקה המאפשר שיחה ישירה עם מוקדן.
במקרים רבים חיבור ללחצן מצוקה נעשה דרך חברה פרטית אשר תתאים את סוג הלחצן לקשיש, תבצע את ההתקנה ותהיה אחראית על תפעולו ועל מענה לאותות מצוקה. מרבית החברות מפעילות מוקדנים המאוישים משך 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. לאחר קבלת אות מצוקה, יפתח אחד הנציגים בשיחה עם הקשיש דרך הלחצן ובמקרים בהם הלחצן מקובע ואינו מאפשר שיחה אוטומטית, ינסה הנציג להתקשר אל הקשיש ובמידה ואין מענה תישלח ניידת סיור לביתו של הקשיש.
מימון לחצני מצוקה
חיבור ללחצן מצוקה יכול להיעשות גם במידה וישנה זכאות דרך חוק סיעוד – גמלת סיעוד. ישנן אוכלוסיות הזכאיות ללחצן מצוקה או להשתתפות במימון של לחצן מצוקה. אוכלוסיה אחת כוללת כל מי שזכאי לקצבת סיעוד מהביטוח הלאומי ומתוקף כך זכאית למספר שירותים כמו עזרת מטפל, שירותי כביסה ובין השירותים גם לחצן מצוקה. השירות אותו מקבלים כולל התקנה של הלחצן, אך אינו כולל כיסוי של העזרה, כלומר כיסוי הטיפול של אמבולנס או רופא.
אוכלוסייה נוספת אשר זכאית לכיסוי של לחצן מצוקה היא אוכלוסיית ניצולי השואה. כך לדוגמא הקרן לרווחת ניצולי השואה בישראל מעניקה באחת מהטבותיה לחצני מצוקה בהנחה משמעותית ולניצולים מעל גיל 80, לחצני מצוקה בחינם כל עוד הוכחה עמידה בקריטריונים.
קבוצות אחרות הזכאיות להשתתפות במימון של לחצן מצוקה הם הורים שכולים או אלמנים ואלמנות אשר הציגו אישור רפואי המעיד על מחלות כרוניות, זוגות הורים מעל גיל 70 החיים יחד, או אנשים המתגוררים בגפם מעל גיל 65. לאילו שאינם זכאים להשתתפות במימון מגוף כלשהו ישנה גם האפשרות לפנות ליד שרה אשר מפעילה מוקד מצוקה משלה, עבורו אינה גובה תשלום, אך על הקשיש לשלם עבור הלחצן עצמו, עבור עלות ההתקנה ודמי פיקדון.
עלות עבור לחצן מצוקה והשירות החודשי לאילו שאינם זכאים לכיסוי מהביטוח הלאומי או גוף אחר משתנה בין חברה אחת לשנייה, אך לרוב העלות כוללת כ- 100 שקלים עבור התקנה ולאחר מכן כ- 70 שקלים לחודש. ישנם גם לחצנים משוכללים יותר בעלות גבוהה יותר, כדוגמת לחצנים המחייגים לשלושה מספרי טלפון ברגע הלחיצה. כאשר מתקינים ורוכשים לחצן מצוקה חשוב להתאימו לצרכי הקשיש על מנת להבטיח כי הקשיש ידע לתפעל את לחצן המצוקה בקלות, כך שזה יוכל למלא את תפקידו.