טיפול סיעודי
אנשים שמצבם מוגדר כסיעודי מתקשים בביצוע פעולות היומיום, ביניהן: אכילה, רחצה, שליטה בסוגרים, תנועה ועוד. הקושי נגרם כתוצאה ממחלות שונות, הזדקנות הגוף והנפש. תופעה זו מצריכה בסופו של דבר עזרה חיצונית – סיעוד. את העזרה ניתן לקבל באמצעות מספר דרכים:
סיוע מתוקף חוק הסיעוד –
חוק הסיעוד מאפשר לקשישים להתגורר בסביבתם הטבעית ברמת חיים גבוהה ככל האפשר וזאת באמצעות טיפול סיעודי של מטפל מספר שעות בשבוע.
גמלת סיעוד ניתנת למי שעומד בקריטריונים הבאים: תושב ישראל שגילו מעל גיל פרישה, מי שמתגורר עצמאית בביתו או בדיור מוגן, מי שכלל הכנסותיו אינן עוברות את תקרת השכר הממוצעת במשק ומי שאכן תלוי בסיוע לצורך ביצוע פעולות היומיום.
היקף הגמלה נקבע על פי רמת התלות של הקשיש בסיוע חיצוני וזו נקבעת באמצעות מבחני תלות המועברים על ידי איש מקצוע בבית הקשיש. שירותי הסיעוד כוללים סיוע בביצוע פעולות היומיום וכן סיוע באחזקת משק הבית. לצורך קבלת הגמלה יש להגיש מסמכים מתאימים למוסד לביטוח לאומי.
סיוע מתוקף קבלת "קוד גריאטרי" –
במידה והקשיש אינו מסוגל לחיות באופן עצמאי בביתו והוא תלוי עד מאוד בסיעוד, הפתרון הוא אשפוז בבית אבות סיעודי. בית האבות הסיעודי מספק שירותי סיעוד ושירותים רפואיים בכל שעות היממה. המימון של שהייה בבית אבות סיעודי אינה זולה כלל, אולם ניתן לקבל סיוע כספי מהמדינה.
הסיוע מכונה "קוד גריאטרי" וניתן על סמך המצב הרפואי של הקשיש בהתחשב במצבו הסוציו אקונומי וכן על בסיס מקום בבית האבות. חשוב לציין כי המדינה משתתפת בחלק מהוצאות המימון, כאשר סכום ההשתתפות התחלתי של המשפחה הינו 700 ₪. גובה השתתפות של המדינה מושפע מהיתרה התקציבית המעותדת למטרה זו. את טפסי הבקשה ניתן להוריד מאתר האינטרנט של משרד הבריאות בצירוף המסמכים הרלוונטיים.
העסקת מטפל זר –
ניתן להעסיק מטפל סיעודי לצורך טיפול במשך כל שעות היממה. הזכאות לכך נבחנת באמצעות מבחני תלות. לאחר קבלת אישור מהמוסד לביטוח לאומי, יש צורך לפנות למשרד התמ"ת לקבלת היתר להעסקת עובד זר, מאוחר יותר יש למצוא מטפל זר באמצעות חברת השמה ולהזמינו לארץ באמצעות משרד הפנים. עלותו של מטפל זר הינה גבוהה, ניתן לקבל סיוע מהמוסד לביטוח לאומי אולם לרב רב הנטל נופל על המשפחה או משולם על ידי ביטוח סיעודי.
סיוע מתוקף ביטוח סיעודי –
הביטוח הסיעודי הינו חוזה מול חברת הביטוח לפיו על חברת הביטוח לקחת חלק בתשלומים עבור טיפול סיעודי, בבית המטופל או במוסד, תמורת תשלום חודשי קבוע וזאת בהתאם לתנאי החוזה. רכישה של ביטוח סיעודי ניתן לבצע בשלוש דרכים עיקריות:
ביטוח סיעודי פרטי – נרכש ישירות מסוכן ביטוח או מחברת ביטוח. גובה התשלום החודשי נקבע בהתאם לגיל המבוטח, מצבו הרפואי והיקף הכיסוי שברצונו לרכוש. הביטוח נרכש באופן אישי ותוקף הביטוח נמשך כל עוד התשלום החודשי משולם כסדרו.
ביטוח סיעודי קבוצתי – נרכש באמצעות קבוצת רכישה מול חברת הביטוח (קבוצה בעלת אותו מעסיק, ועד עובדים וכו'). היקף הפוליסה אחיד לכל הקבוצה והתשלום תלוי בגיל המבוטח ומצבו הרפואי. לפוליסה הקבוצתית יש תוקף מוגבל הנע בין 3 ל-5 שנים, ולאחר מכן יש לחדשה.
ביטוח סיעודי דרך קופת חולים – נרכש באופן פרטי מקופת החולים אשר מעבירה את התשלום לחברת ביטוח. היקף הפוליסה יהיה אחיד עבור כל האנשים והתשלום החודשי משתנה בהתאם לגיל ולמצב הרפואי. לעיתים היקף הביטוח משתנה בהתאם לגיל בו הצטרף המבוטח לתוכנית הביטוח. ככל שגיל ההצטרפות נמוך יותר, ההיקף עולה.