גמלת הסיעוד היא אחד ממקורות המימון הנפוצים בקרב בני גיל הזהב. הגמלה מוענקת בהתאם לחוק הסיעוד המופעל על ידי המוסד לביטוח לאומי בשיתוף שירותי הבריאות ומשרד הרווחה. חוק זה קובע כי קשישים המתגוררים בביתם וזקוקים לסיוע בביצוע פעולות היומיום זכאים על פי תנאים מסוימים לגמלת סיעוד המגולמת לשעות של טיפול סיעודי הניתנות על ידי מטפל סיעודי המגיע לביתם.
הזכאות לגמלת הסיעוד נקבעת בהתאם לקרטריונים הבאים:
- גיל פרישה ותושבות – הקשיש יהיה תשוב ישראל וגילו יהיה מעל גיל פרישה (67 לגברים, 64 לנשים).
- מקום המגורים – הקשיש יתגורר בביתו הפרטי או בדיור מוגן וינהל אורח חיים עצמאי.
- גובה הכנסה – הכנסותיו של הקשיש יהיו מתחת לתקרת השכר הממוצעת במשק ואילו הכנסותיו של זוג יהיו פחות מ-1.5 מההכנסה הממוצעת במשק. במידה וההכנסה עוברת את התקרה יהיה זכאי הקשיש למחצית גמלת סיעוד בלבד, ללא קשר למצבו.
- קצבאות – הקשיש לא יקבל קצבאות מהביטוח הלאומי או מאוצר המדינה.
- תלות – הקשיש יהיה זקוק ותלוי בסיוע בביצוע פעולות יומיומיות כגון: רחצה, הלבשה, אכילה, טיפול במשק הבית ועוד. נציג של המוסד לביטוח לאומי מבצע בחינת תפקוד ולפי תוצאותיה מחליט על היקף הגמלה לה זכאי הקשיש.
קיימים מספר סוגי גמלאות:
- 100% גמלה המיועדת למי שתלוי רבות בסיוע חיצוני, אך לא לגמרי. הגמלה כוללת 9 ושלושת רבעי שעות סיעוד.
- 150% גמלה המיועדת למי שתלוי לגמרי בסיוע. הגמלה כוללת 15 וחצי שעות סיעוד.
- 168% גמלה המיועדת למי שתלוי לחלוטין ובצורה מקסימלית בסיעוד.
חשוב לזכור כי הזכאות לגמלת הסיעוד אינה לצמיתות. המוסד לביטוח לאומי מקפיד לבצע בדיקות תקופתיות של זכאי הגמלה, וקיימת מגמה לשנות את ההיקף או להפסיק את הגמלה במקרה של שיפור במצב הקשיש. במקרה של החמרה במצב הקשיש, יש לפנות למוסד לביטוח לאומי לבקשת בדיקה חוזרת של היקף הגמלה.
בקשה לגמלת הסיעוד מוגשת על גבי טופס תביעה. טופס זה נמסר לפקיד התביעות במוסד הלאומי. אל הטופס מצורפים חוות דעת רפואית לגבי מצבו של הקשיש וכל מידע על הכנסותיו. חשוב להוסיף גם פירוט על מצב הקשיש והבעיות בהן הוא נתקל בחיי היומיום. טופס זה יכול למלא קרוב משפחה, עובד סוציאלי, פקיד של הביטוח הלאומי או עובד של חברת סיעוד.
משך ההמתנה לתשובת הביטוח הלאומי הינו 60 יום מהראשון לחודש שלאחר הגשת הבקשה. בדיקת התפקוד מבוצעת על ידי בוחן בעל הכשרה מתאימה (אחות, פיזיותרפיסט או מרפא בעיסוק). הבדיקה מבוצעת בבית הקשיש ותפקודו נבחן בסביבת מגוריו הטבעית. כאשר הבוחן מגיע אל בית הקשיש, חשוב שיימצא גם בן משפחה אחר, אשר בקיא במצבו של הקשיש.
יש להדגיש כי הזכאות לגמלת הסיעוד כלל אינה קשורה למצבו הרפואי של הקשיש, אלא למידת התלות שלו בעזרה חיצונית לצורך ביצוע פעולות יומיומיות. קשיי ניידות של הקשיש אינם רלונטיים גם כן, מכיוון שבגמלת הסיעוד מדובר בסיוע בפני הבית בעיקר. לאחר בחינה של יכולתו של הקשיש לאכול, להתלבש, להתרחץ וכו’, קובע הבוחן את היקף שעות הסיעוד להן זכאי הקשיש.
במקרה והקשיש נמצא לא זכאי לגמלת סיעוד או שאושר לו היקף שעות קטן ממה שנדרש, ניתן להגיש ערער על ההחלטה. את הערעור יש להגיש לבית הדין לעבודה תוך חצי שנה מיום ההודעה של המוסד לביטוח לאומי. בנוסף, ניתן להגיש בקשה מחודשת למוסד לביטוח לאומי, אולם במקרה כזה כדאי להיוועץ בגורם מקצועי על מנת להגדיל את הסיכויים לקבלת גמלה.
במסגרת גמלת סיעוד ניתן לקבל שירותים ומוצרים שונים: טיפול סיעודי, חיתולים למבוגרים, לחצן מצוקה, שריתי כביסה ועוד.
במידה ומצבו של הקשיש מוחמר והוא אינו זכאי להיקף השעות המלא, ניתן להגיש בקשה נוספת למוסד לביטוח לאומי לבדיקה מחודשת של תפקוד הקשיש. את הבקשה יש להגיש בצירוף מסמכים רלוונטיים המסבירים את מצב הקשיש.