דף הבית » דיור » דיור מוגן

דיור מוגן

דיור מוגן נועד לקשישים עצמאיים אשר מסוגלים לתפקד בכוחות עצמם ולדאוג לצרכיהם, אך מעדיפים בכל זאת להתגורר במסגרת מסודרת המותאמת להם מבחינת גיל, חברה, שירותים רפואיים ושירותים סוציאליים. הדיור המוגן מאפשר מצד אחד חופש מוחלט לקשישים, המעניק את היכולת לנהל אורח חיים עצמאי ומצד שני נותן מענה מלא לצרכיו.

האפשרות להזדקן במקום מגורים קבוע, ללא ניתוק מהחברה והסביבה הטבעית, ללא מגבלות של חופש אישי וללא מעברים טראומטיים למסגרות מוסדיות סגורות, חשובות מאוד לאיכות החיים של הקשיש.  עד להקמתם של מוסדות דיור מוגן נאלצו הקשישים לחיות בגפם בביתם הפרטי או לעבור לבית אבות לעצמאיים או סיעודיים. עם תחילת התנופה של הקמת הדיור המוגן, שיעור הקשישים העצמאיים בבתי האבות ירד באופן משמעותי, וזה מהסיבה שהקשישים עצמם העדיפו אורח חיים עצמאי. בעשור האחרון מספר יחידות הדיור המוגן עלה ועומד כיום על כעשרת אלפים יחידות דיור.

דיור תומך

לא מן הנמנע שמצבו הרפואי או הנפשי של קשיש המתגורר בדיור מוגן יתדרדר. התהליך קורה באופן טבעי עקב תהליך הזקנה, והדיירים הוותיקים עלולים לחוות קשיים בביצוע פעולות היומיום בכוחות עצמם עקב מחלה, אשפוז, ניתוח ועוד.

כל עוד הקשישים אינם נחשבים סיעודיים לחלוטין, כדאי שלא לפגוע בעצמאות ובחופש לו התרגלו. לצורך מקרים כאלה הוקם הדיור התומך. מטרתו למנוע את העברתו של הקשיש מביתו בדיור המוגן או מוסד סיעודי סגור ובכך לפגוע באיכות חייו באופן משמעותי.

הדיור התומך הינו חלק בלתי נפרד מהדיור המוגן ולכן הקשיש לא נאלץ לעבור מקום מגורים וממשיך לגור בסביבתו הטבעית, רק שכעת הוא מקבל סיוע ועזרה צמודים יותר.

הדיור התומך נותן מענה הן למי שחלה התדרדרות במצבו הפיזי והן למי שההתדרדרות היא דווקא במצב הנפשי.

בנוסף, הדיור התומך מעניק פתרון מצוין לקשישים שגרו עד עתה באופן עצמאי בביתם, אך עקב התדרדרות נפשית או פיזית, נאלצים לעבור למוסד טיפולי כלשהו. במידה והם עדיין לא סיעודיים לגמרי ומעוניינים לשמור על עצמאותם, דיור תומך הוא הפתרון.

דיור תומך מעניק סיוע גם למי שזקוק לסיעוד לתקופה קצרה, כגון עקב מעבר ניתוח או החלמה ממחלה ארוכה.

השירותים הניתנים בדיור מוגן:

  1. שירותי ניקיון ותחזוקה של חללי המגורים ושירותי כביסה.
  2. שירותים רפואיים הניתנים על ידי רופא או אחות בכל שעות היממה וכן שירותי חירום שונים.
  3. פעילויות חברתיות מגוונות כגון חוגים, לימודים, סדנאות, מסיבות ועוד.
  4. שירותים נוספים (תלוי בקומפלקס הדיור) כגון: חדר אוכל, חדר כושר, ספריה ועוד.

המסגרות המוזכרות מעניקות לקשיש עצמאות ואוטונומיה בצמוד למתן שירותים וסיפוק צרכיו.
השילוב בין שני אלמנטים אלה מאפשר לקשיש לחיות באיכות חיים טובה ככל האפשר. הקשיש מזדקן במקום מגורים קבוע, מבלי לנדוד בין מוסדות שונים וזאת כשהוא מוקף כל הזמן במסגרת חברתית ובמעגל של פעילות שוטפת.

פתרון הדיור המוגן אינו זול וגם לא ממומן על ידי הממשלה אלא באופן פרטי בלבד. קיימים שלושה מסלולי תשלום בעבור הדיור המוגן:

1. מסלול פיקדון – על הדייר להפקיד לידי מרכז הדיור המוגן סכום ש2.5% ממנו ינוכו אחת לשנה בתוספת מע"מ. יתר הכסף המופקד יוחזר לבעלים כאשר ירצו לעזוב או ליורשים במקרה של פטירה. בנוסף לסכום זה ישלם הקשיש סכום חודשי לצורכי אחזקה הכוללים: חשמל, ארנונה, אחזקה, תיקונים, ניקיון וכו'. דמי האחזקה משתנים ממרכז למרכז ויכולים להגיע לכמה אלפי שקלים בחודש.

2. דמי כניסה – סכום חד פעמי המשולם ומקנה זכות מגורים לכל החיים.

3. תשלום חודשי – משולם כדמי שכירות חודשיים, צמודי מדד.

    לקבלת ייעוץ ללא עלות בנושאפתרונות מימון

    נציגי מרכז המידע הארצי עומדים לרשותכם

    077-7715430

    מלאו את פרטיכם ונציגינו ייצרו עמכם קשר בהקדם האפשרי









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר